Se numara compasiunea printre valorile tale?

0 Flares Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 0 Flares ×

be somebody

Iubirea, familia, integritatea, banii, bunatatea, generozitatea, cinstea … intreb: este compasiunea una din valorile tale?

Sesizez 2 faze ale compasiunii:

  1. Incepe cu VAD/OBSERV.

Cu siguranta mai plecam urechea la un cersetor pe strada, ne intarziem privirea asupra unui copil nevoias, ii plangem de mila unui prieten aflat la ananghie, strangem ochii si ne schimonosim fata atunci cand, navigand aici pe Facebook, dam peste o postare despre un om bolnav care cere ajutor, ii compatimim pe cei ce, de buna credinta muncesc, insa abia reusesc sa asigure masa de maine sau pur si simplu ne pare rau pentru un coleg de serviciu stresat de volumul de munca.

  1. Se termina sau nu cu “MA OFER SA AJUT”.

Cati dintre noi sau de de cate ori ne-am oferit sa trecem dincolo de: “Saracul/Saraca…”?! Cati dintre noi sau de cate ori facem un minim de efort pentru a ne oferim ajutorul si chiar a ajuta…atat cat situatia o permite?!

Pana nu demult, credeam ca sentimentul de compasiune are o conotatie negativa. Este injositor sa ajungi in situatia in care celalalt sa simta compasiune pentru tine. Va suna cunoscut? Este oare? Asta ar insemna ca este la fel de injositor sa simti compasiune pentru cineva? Este oare?

Acum, nu cred ca exista un cuvant mai pozitiv decat compasiunea (si nu pot sa nu incalc voit regula gradelor e comparatie in acest caz). Oare prin compasiune nu adaugam NOI valoare ajutand in orice fel posibil? Oare ajutand nu construim NOI o punte catre “mai bine”? Oare mai bine nu inseamna “extrem de” POZITIV?

Se spune ca cel mai important pas in dezvoltarea personala este constientizarea.

La modul constient, haideti sa facem acel pas in plus atunci cand simtim compasiune si sa punem valoarea la locul ei de cinste!

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *